Programma's op hoofdlijnen
Hier schetsen wij onze programma’s op hoofdlijnen. In hoofdstuk 2 treft u per programma een uitgebreide beschrijving aan van onze prioriteiten, mijlpalen, lopende activiteiten en financiën.
1. Ruimtelijke ontwikkeling
Wij willen met ons ruimtelijk beleid de kwaliteit van stad en landelijk gebied hoog houden en versterken. Daarmee dragen wij bij aan het goede leef- en vestigingsklimaat van de provincie. We zetten nog sterker dan de afgelopen periode in op hergebruik en transformatie. De Provinciale Aanpak Kantorenleegstand zetten we voort en breiden dit uit met de aanpak van leegstand op detailhandelslocaties (zie programma 4). Wij willen onze dorpen en steden vitaal houden. Daarom dient de ontwikkeling van wonen vooral in bestaand stedelijk gebied plaats te vinden. Bij de herijking van de PRS sturen we op de ontwikkeling van uitnodigingsplanologie.
2. Landelijk gebied
Utrecht heeft mooie landschappen met een grote diversiteit en beleefbare natuur met ruime recreatiemogelijkheden. Het realiseren van nieuwe en beleefbare natuur is voor ons een belangrijke prioriteit. We werken aan de verdere realisering van het Nationaal Natuurnetwerk (NNN) en de al geplande (drie) ecoducten. Landbouw en landgoederen leveren een belangrijke bijdrage aan de aantrekkelijkheid van het landelijk gebied. Deze kwaliteiten maken onze provincie uniek binnen de Randstad. Ook in 2016 zetten wij ons in voor de aantrekkelijkheid van ons landelijk gebied. Hier liggen kansen voor natuur, toeristische bekendheid en recreatie.
3. Bodem, water en milieu duurzame ruimtelijke ontwikkeling
Een gezonde en veilige leefomgeving is een voorwaarde om Topregio te kunnen zijn. Bodem, water en milieu hebben onze volle aandacht. Samen met de waterschappen en het Rijk zorgen wij voor goed ingepaste dijken die ons beschermen tegen hoog water. Voldoende (drink)water van goede kwaliteit is cruciaal voor ons. De druk op de bodem neemt toe. Samen met gemeenten werken wij aan gebiedsgerichte maatwerkoplossingen.
4. Regionale economie
De economische kracht van een regio wordt steeds meer bepaald door de beschikbaarheid van en de interactie tussen arbeid, kapitaal, kennis en ruimte. ‘Human capital’ is daarbij een belangrijke vestigingsfactor. Wij stimuleren de economie van Utrecht door het bundelen van krachten van bedrijfsleven, kenniscentra, onderwijs en overheid. Met de Economic Board Utrecht (EBU) willen wij maatschappelijke vraagstukken omzetten in economische kansen. Samenwerking met economische regio’s als Noordvleugel en FoodValley vinden wij belangrijk. Wij ondersteunen het Utrecht Science Park (USP) als krachtige motor van onze regionale economie en als basis voor onze kennisindustrie. Een aantrekkelijk toeristisch-recreatief aanbod draagt direct bij aan de aantrekkelijkheid van ons vestigingsklimaat én levert nieuwe banen en meer bestedingen op. We richten een professioneel routebureau op, dat de routenetwerken van fietsen, wandelen en varen in samenhang gaat onderhouden en ontwikkelen. Dit leidt tot meer gebruik, een betere kwaliteit en een grotere zichtbaarheid. Wij komen tijdig met een plan van aanpak om samen met inwoners, onderwijsinstellingen, bedrijven en gemeenten te werken aan de versterking van onze Europese toppositie. De afgelopen coalitieperiode hebben we al resultaten bereikt op het gebied van duurzame energie. Hiermee realiseren wij niet alleen nieuwe bedrijvigheid, maar ook oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken, zoals energieneutrale woningen en wonen zonder zorgen. Het aandeel schone energie in de provincie ligt echter onder het landelijk gemiddelde. Wij gaan ons energiebeleid daarom intensiveren om zo bij te dragen aan de energietransitie, die zich in onze samenleving voltrekt.
5. Bereikbaarheid
Mobiliteit verbindt mensen en bereikbaarheid is van groot belang voor onze economische vitaliteit. De essentie van ons mobiliteitsbeleid is een goede bereikbaarheid per auto, fiets en openbaar vervoer in een gezonde en verkeersveilige omgeving. Provinciale wegen pakken we met de Trajectaanpak integraal aan, waarbij we bereikbaarheid en de verkeersveiligheid verbeteren, en ook kansen benutten voor versterking van landschappen, stad- en platteland-verbindingen, leefomgeving en ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden. Wij werken aan fietsverbindingen, zodat in de toekomst alle belangrijke werklocaties, scholen en knooppunten veilig, comfortabel en snel bereikbaar zijn per fiets. Het ontlasten van de openbaar vervoer terminal Utrecht Centraal en het bereikbaar houden van Utrecht Science Park (USP) zijn speerpunten. Wij staan voor een goed openbaar vervoerssysteem, niet alleen in de drukke regio’s, maar ook in kleine kernen en wijken. Namens gemeenten zijn wij opdrachtgever voor Regiotaxi. Onrendabele OV-lijnen blijven voor ons een belangrijk aandachtspunt, evenals het organiseren van vraaggericht OV. Doorstroming, bereikbaarheid, verkeersveiligheid en gezondheid van onze inwoners hebben een hoge prioriteit. Op landelijk niveau zijn wij actief betrokken bij het programma Beter Benutten Vervolg, dat zich richt op gedragsverandering van de reizigers. Wij willen de markt stimuleren om met slimme oplossingen te komen voor bereikbaarheidsknelpunten. Innovaties in autogedrag vormen hiervan een onderdeel.
6. Cultuur en erfgoed
Cultuur en erfgoed dragen bij aan verbinding tussen mensen, aan (inter)nationale naamsbekendheid van de provincie en aan werkgelegenheid. Zeker voor een topregio met kennis- en creatieve industrie als pijlers zijn ze belangrijk. Daarom willen wij een waardevolle culturele omgeving behouden en versterken, zorgen voor goed onderhouden en beleefbaar erfgoed en een hoogwaardige culturele basisinfrastructuur ontwikkelen. Een goed voorbeeld zijn de ontwikkelingen op Park Vliegbasis Soesterberg.
7. Bestuur en middelen
Samen maken we de provincie. Wij laten daarbij ruimte voor initiatief bij inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. We denken in mogelijkheden en kansen en werken aan verbinding en samenwerking. Onze toezichthoudende taak voeren we uit volgens de afgesproken principes: risicogericht, proportioneel, op afstand waar het kan, ingrijpen waar het moet. We gaan effectief en efficiënt om met onze middelen. We zijn kritisch op de omvang van onze organisatie en ons bestuur. In het uitvoeren van onze rol gaan we minder voor subsidies en meer voor het vernieuwend inzetten van onze middelen en cofinanciering. Samen met Provinciale Staten willen we een nieuwe aanpak ontwikkelen, vanuit onderling vertrouwen en in verbinding met het maatschappelijk middenveld en inwoners. Wij werken flink aan duurzaamheid in het Huis van de provincie. In onze eigen bedrijfsvoering zorgen wij voor energiebesparing en hanteren we scherpe duurzaamheidscriteria. Wij rapporteren jaarlijks over behaalde resultaten voor bijvoorbeeld energieverbruik, water en afvalscheiding. Bij inkoopprocessen stimuleren wij circulaire aanbesteding en innovatieve producten en diensten en houden we rekening met eerlijke handel. We gaan de eerste Fairtrade provincie worden.