Lopende zaken

  • Ruimtelijk erfgoedbeleid

Wij blijven ons inzetten om gebieden en structuren met een bijzondere cultuurhistorische waarde zoals de buitenplaatszones, militair erfgoed, agrarisch cultuurlandschap en archeologische vindplaatsen te behouden. In 2016 werken we verder aan de (digitale) Cultuurhistorische Atlas, inclusief een kaartlaag voor nieuwe buitenplaatsbiotopen.

  • Archeologie

De provincie zet samen met andere publieke en private partijen in op publieksontsluiting van belangrijke archeologische vindplaatsen (o.a. door digitale publiekstoepassing van het Provinciaal Archeologisch Depot). Samen met partners werken wij aan het behoud, beheer, kennisontwikkeling en bevordering van de publieksontsluiting van de Romeinse Limes. Ook verkent de provincie een dreigend ruimtegebrek van het provinciaal archeologisch depot na 2018.

  • Bibliotheken

Het nieuwe provinciale bibliothekenbeleid (2014) heeft geleid tot een grotere rol van het Bibliotheek ServiceCentrum (BiSC) als de provinciale serviceorganisatie voor bibliotheken in de provincie Utrecht. De BiSC zorgt voor structurele provinciale diensten zoals ICT, HRM, financiële administratie en logistiek en daarmee voor goede en betaalbare diensten aan onze inwoners.

  • Festivals

In 2016 ondersteunen we vier (inter)nationaal bekende festivals: Nederlands Film Festival, Festival Oude Muziek, SPRING en Tweetakt. Daarnaast dragen we bij aan een aantal kleinschalige festivals.

  • Stimuleren publieksbereik cultureel erfgoed

In 2016 werken we verder aan UtrechtAltijd.nl, een webportal voor Utrechts Erfgoed, en ontwikkelen we met uRule, een initiatief van het Cultuur Consortium Utrecht, games voor Utrechtse iconen en prioritaire thema’s. Het Programma Utrecht Verhaalt vertelt en verbindt Utrechts erfgoed en besteedt aandacht aan exploitatiemogelijkheden van het erfgoed.

  • Cultuureducatie

Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) stimuleren dat kinderen in het primair onderwijs kennismaken met de rijke cultuur in de provincie met als doel om bij te dragen aan de 21st century skills zoals creativiteit, probleemoplossend denken en ook digitale vaardigheden.

  • Samenwerking en ondersteuning

Wij ondersteunen erfgoedbeheerders via Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), de Monumentenwacht Utrecht (MU), het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht STAMU) en het Restauratie Opleidingsproject. Verder sluiten wij cultuurpacten met gemeenten (sinds 2014). Het doel daarvan is om een gemeenschappelijke agenda te ontwikkelen voor cultuur en erfgoed. We stimuleren gemeenten om in hun ruimtelijk beleid cultuurhistorische waarden te borgen.