Maatschappelijke context

De Romeinse Limes, forten, buitenplaatsen, kerken, molens: in onze regio kun je 2000 jaar geschiedenis zien. Een rijkdom waar we niet alleen trots op mogen zijn, maar die ook nog eens economisch voordeel oplevert. Ook op cultureel gebied is de provincie aantrekkelijk met toonaangevende (internationale)  festivals en een hoogwaardige culturele basisinfrastructuur.
Cultuur en erfgoed dragen bij aan verbinding tussen mensen, aan (inter)nationale naamsbekendheid van de provincie en aan werkgelegenheid. Zeker voor een topregio met kennis- en creatieve industrie als pijlers zijn ze belangrijk. Een (sterke) toename van het internationaal toerisme, een opleving van het ‘streekgevoel’ en participatiesamenleving met meer vrijwilligers voor bibliotheken, erfgoed en landschap biedt volop kansen. Aan de andere kant staat mede door de economische crisis de culturele sector onder druk. Financiële bestaanszekerheid en de risicobereidheid van cultuurinstellingen neemt af. Ook treffen bezuinigingen en teruglopende inkomsten instellingen niet onevenredig, zodat bijvoorbeeld kasteelmusea kwetsbaar zijn door een sterke terugval van inkomsten. Verder wordt duidelijk dat de kwetsbaarheid van ons erfgoed niet afneemt. Dit wordt mede veroorzaakt door een toenemende ruimtelijke druk, een achterstand in het onderhoud van monumenten en het ontbreken van expertise.
Wij willen een waardevolle culturele omgeving behouden en versterken, zorgen voor goed onderhouden en beleefbaar erfgoed (erfgoedparels) en een hoogwaardige culturele basisinfrastructuur (o.a. cultuureducatie en bibliotheken) ontwikkelen. Het stimuleren van cultureel ondernemerschap en de borging van cultuur in heldere afspraken met gemeenten staan hoog op de agenda.