Maatschappelijke ontwikkelingen

Het gaat goed met de provincie Utrecht. De provincie is een vitale economische regio. Mensen wonen hier graag, de economie is sterk (we zijn voor de tweede keer aangemerkt als de meest competitieve regio van Europa), er is een diversiteit aan mooie (stads)landschappen met veel beleefbaar cultureel erfgoed en natuur. Om onze positie als meest competitieve regio te behouden moeten de vestigingsfactoren sterk en kwalitatief hoogwaardig zijn. Enkele feiten op een rij:

  •  Utrecht heeft een van de laagste werkloosheidscijfers van Nederland
  • Utrecht heeft de laagste (jeugd)werkloosheid en de hoogst opgeleide bevolking van Nederland
  • Het Bruto Regionaal Product (waarde van alle geproduceerde goederen en diensten) ligt ruim 16% boven het landelijk gemiddelde
  • Het percentage mensen dat deelneemt aan het arbeidsproces is het hoogste van Nederland (74,2%)
  • Utrecht heeft van alle provincies de grootste instroom van werknemers die buiten de provincie wonen
  • Er is meer werk aanwezig dan beroepsbevolking (import van arbeid): dit leidt ook tot meer mobiliteit
  • Utrecht is relatief gezien grootste groeier van Nederland (inwoners groei 2002 - 2015 bedroeg 28%).

De belangrijkste succesfactoren van onze regio zijn: een aantrekkelijke stad, een gevarieerd landschap, een jonge en hoog opgeleide bevolking en een grote kennis- en dienstensector. Ook door de centrale ligging en door de aanwezigheid van veel kennisinstellingen heeft de provincie een grote aantrekkingskracht om in te wonen, te werken en te studeren. Dit succes willen we continueren. Waar vraagstukken ontstaan denken we in mogelijkheden en kansen samen met onze partners. Waar het provinciaal belang vraagt om actief handelen en keuzen maken, doen we dat.
Dit succes stelt ons wel voor uitdagingen. Door de centrale ligging is Utrecht de draaischijf van Nederland, elke dag verplaatsen zich veel mensen in en uit de provincie. De Staat van Utrecht laat zien dat  autoritten in de regio gemiddeld 18% vertraging oplopen. Bijna een derde deel van de fietsritten in de  regio zijn vertraagd (dat zijn fietsritten die 14% of langer duren dan je zou mogen verwachten). Dat  op een aantal plekken de luchtkwaliteit in de provincie nog niet voldoet aan de wettelijke normen, beschouwen wij als een uitdaging. Tot slot heeft Utrecht net als andere provincies te kampen met effecten van de crisis en een snel veranderde samenleving: meer leegstand van kantoren, winkels en agrarisch vastgoed.
Dit vraagt om een nieuwe rol, waarbij wij ons inzetten voor het behoud van onze economisch sterke positie als regio. De provincie Utrecht heeft een positief migratiesaldo, dat betekent dat er in deze regio meer mensen komen wonen dan dat er vertrekken. De Staat van Utrecht laat zien dat de provincie zich kenmerkt door een hoog cultureel aanbod en gevarieerde natuurgebieden en landschappen. Deze kwaliteiten worden door bedrijven mede genoemd als reden om zich in onze regio te vestigen. Als het gaat om het opwekken van duurzame energie ligt er nog een grote taak. In de provincie wordt nog maar 2,1% van onze energie duurzaam opgewekt, terwijl dit landelijk al 4% is, zo blijkt uit de Staat van Utrecht. De regio is daarmee nog een eind verwijderd van de landelijke afspraken (14%) en provinciale doelstellingen (10%) voor 2020.