Lopende zaken

Algemeen

  • Integraal Bodem-, Water-, en Milieuplan

Het jaar 2016 is het eerste uitvoeringsjaar van het nieuwe Bodem-, Water- en Milieuplan (BWM-plan). Daarbij is de uitvoeringsagenda leidend. Deze wordt waar zinvol met partners (zoals de waterschappen) opgesteld.

  • Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)

De provincie heeft het gehele takenpakket op het gebied van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving opgedragen aan de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht, met uitzondering van de groene vergunningverlening. Daarnaast heeft de provincie 4 zogenaamde BRZO-bedrijven (Besluit Risico Zware Ongevallen), waarvoor we de VTH-taakuitvoering hebben opgedragen aan de gespecialiseerde BRZO-RUD Noordzeekanaalgebied.

  • Uitvoeringsprogramma VTH

De RUD Utrecht maakt jaarlijks een uitvoeringsprogramma op basis van provinciaal beleid. Wij stellen  in 2016 een Beleidsplan VTH 2016-2019 op met een geactualiseerde nalevingsstrategie. Wij voeren verder gesprekken met de RUD en de Omgevingsdienst Regio Utrecht om te komen tot één provincie-brede omgevingsdienst. In 2016 vallen alle gemeentelijke BRZO-bedrijven onder provinciaal bevoegd gezag.  De provincie krijgt er 10 BRZO-bedrijven bij. De taakuitvoering van de RUD wordt via diverse kritische  presentatie-indicatoren gemonitord. Door periodieke voortgangsoverzichten kan de provincie als opdrachtgever en eigenaar desgewenst tussentijds bijsturen.

Bodem

  • Bodemdaling

Voor de gebieden die gevoelig zijn voor bodemdaling zetten we in op het ontwikkelen van gebiedsgericht en gedifferentieerd beleid. We brengen de effecten van bodemdaling verder in kaart en we ontsluiten deze kennis digitaal. Samen met onze partners verkennen we continu waar adaptaties aan de orde zijn en welke instrumenten we het beste kunnen inzetten. Samen met inwoners, gebruikers en beheerders van de polder Portengen (Kockengen) ontwikkelen we in 2016 een duurzaam toekomstperspectief.

  • Samenwerking

Om te komen tot een duurzaam en efficiënt beheer en gebruik van de bodem en ondergrond werken wij samen met de andere overheden aan het programma STRONG: het programma rondom de landelijke structuurvisie ondergrond. Wij zetten in op een sterkte adviesrol voor provincies voor een integrale en vroegtijdige afweging van ondergrondse functies met andere ondergrondse en bovengrondse belangen.

  • Duurzame energie

Ter bevordering van de energietransitie willen wij duurzame bodemenergie stimuleren. Wij stellen interferentiegebieden en/of masterplannen op voor warmte- koudeopslagsystemen en adviseren over geothermieprojecten bij initiatieven van de markt. Zie ook programma 4: energietransitie.

Water

  • Kader Richtlijn Water (KRW)

De Kader Richtlijn Water (KRW) kent tot 2027 in totaal drie planperioden. De tweede planperiode begint in 2016 en wordt van belang om inzicht te krijgen in de belemmeringen van het doelbereik en om in de uitvoering met nog meer elan die belemmeringen aan te pakken. De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor het vaststellen van de doelen voor de KRW oppervlaktewateren en voor en voor de doelen en maatregelen voor KRW Grondwater. Voor het proces bestaat per (deel)stroomgebied van de Rijn een bestuurlijke en ambtelijke organisatie en wordt intensief samengewerkt met maatschappelijke organisaties. Wij nemen deel aan Rijn West en Oost. Veel maatregelen financieren en realiseren wij via de uitvoeringsprogramma’s in het landelijk gebied (Programma 2). In samenwerking met waterschappen en aangrenzende provincies stellen wij ecologische referentiewaarden op voor wateren die niet onder KRW vallen.

  • Ontwikkelingsprogramma Regionale Keringen

De provincie zet zich in voor het verbeteren van het instrumentarium om regionale keringen aan te wijzen en te normeren. Ook besteedt de provincie aandacht aan het instrumentarium van de waterschappen om de keringen te toetsen en te verbeteren. De provincie actualiseert, waar nodig, overstromingsmodelleringen.

  • Uitvoeringsprogramma’s Zoetwater (Deltaprogramma)

De provincie werkt, samen met medeoverheden en belangenorganisaties, aan de activiteiten uit de  gebiedsgerichte uitvoeringsprogramma’s zoetwater. Deze zijn gericht op een robuuste en toekomstbestendige zoetwatervoorziening.

  • Verdroging

In 2016 nemen wij in de volgende gebieden maatregelen om de verdroging te reduceren: afronding Kolland Overlangbroek; verschillende deelprojecten binnen het Langbroekerwetering-gebied en Groenraven Oost (werkgebied Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden); afronding Meeuwenkampje en Groot Zandbrink (werkgebied Waterschap Vallei en Veluwe); start inrichting Oostelijke Vechtplassen Utrecht
(Noorderpark) en start laatste fase herstelplan Botshol (werkgebied Waterschap Amstel, Gooi en Vecht).

Milieu

  • Geluid

Wij voeren de maatregelen uit van het actieplan Omgevingslawaai provinciale wegen provincie Utrecht.

  • Luchtkwaliteit

We bepleiten bij het Rijk een vervolg op het Nationale Samenwerkingsprogramma Lucht en voeren de regie op het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (RSL). Voor de toekomst besteden wij extra aandacht aan roet (fijnstof) in verband met een gezonde leefomgeving. We werken samen met ondernemers, maatschappelijke partners, gemeenten en Rijk om schoner en zuiniger vervoer te stimuleren (onder andere het verminderen van gebruik van fossiele brandstoffen).

  • Externe Veiligheid

We voeren het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid uit dat er op gericht is om externe veiligheid goed te borgen in ruimtelijke plannen, vergunningen en gemeentelijk beleid. We zorgen ervoor dat het risicoregister actueel is en dat de provincie dekkende routering voor gevaarlijke stoffen wordt beheerd. Ons streven is dat externe veiligheid in tenminste 90% van de ruimtelijke plannen goed is verwerkt.

Externe veiligheid

  Begroting                 

2016

2017

2018

PUV 2015 - 2018

Uitgaven

  RUD Utrecht                 

184.100

184.100

184.100

  ODrU                 

152.250

152.250

152.250

  BMI uren                 

54.600

54.600

54.600

  middelen                 

98.000

98.000

98.000

  Inkomsten         

  Rijksbijdrage                 

312.325

312.325  

312.325

  Reserve PUEV                 

176.625

176.625

176.625