Maatschappelijke context

Utrecht heeft mooie landschappen met een grote diversiteit en beleefbare natuur met ruime recreatiemogelijkheden. Landbouw en landgoederen leveren hieraan een belangrijke bijdrage. Deze kwaliteiten maken onze provincie uniek binnen de Randstad.
Het natuurbeleid is de laatste jaren sterk veranderd. De provinciale verantwoordelijkheid bij de uitvoering van het natuurbeleid is door decentralisatie groter geworden. De provincie kiest er voor om de natuur niet alleen te beschermen en in stand houden, maar vooral ook beleefbaar en toegankelijk te maken. Door te kiezen voor een integrale en een gebiedsgerichte aanpak, waarbij niet alleen de natuur aan waarde wint, maar ook andere functies zoals landbouw en recreatie, winnen we aan draagvlak en kwaliteit. Net als bij andere onderwerpen zoeken we naar andere financiële instrumenten voor ontwikkeling en beheer van natuur. In Utrecht zijn bodemdaling, de leefbaarheid van het landelijk gebied en kleine kernen en de ontwikkelingen in het landschap belangrijke vraagstukken.
Ook in 2016 zetten wij ons in voor de aantrekkelijkheid van ons landelijk gebied. Wij gaan de natuur verder versterken en meer beleefbaar maken, het landelijk gebied (inclusief kleine kernen) economisch vitaal houden en onze landschappelijke kwaliteit en diversiteit behouden en waar nodig versterken.